Vroeger … ja, ja, ik praat over vroeger … hadden we helemaal geen kleurenfoto’s. Vele generaties voor mijn tijd zijn opgegroeid met zwart-wit foto’s en zullen vast wel een nostalgisch gevoel krijgen als ze zwart-wit foto’s bekijken en zullen deze dan ook als speciaal zien. Alhoewel ik nog nooit met film heb gefotografeerd, snap ik het wel. Ondanks het ontbreken van kleur vind ik namelijk dat zwart-wit beelden toch nog iets extra’s bieden. De kleur leidt niet af en details, contrast en lichtval worden belangrijk. Zwart-wit foto’s met een hoog contrast laten zien wat belangrijk is in de foto: het onderwerp.

Bepaalde kleurenfoto’s in mijn collectie vragen gewoon om zwart-wit aandacht, dus heb ik ze omgezet naar zwart-wit. Omdat ik niet tevreden ben met het resultaat van de standaard 1-knops-omzetting, heb ik de foto verder naar wens bewerkt. Hiermee heb ik zelf veel meer controle over hoe het uiteindelijk beeld er uit komt te zien. Wat mij betreft mogen de donkere contrasterende delen de aandacht opeisen. De achtergrond mag minder opvallen, dus deze mag gerust overbelicht zijn zonder al teveel contrast. Ideaal om het onderwerp er zo uit te laten poppen en van het scherm te laten spatten.

Ik heb een nieuwe pagina aangemaakt met een selectie foto’s die ik heb omgezet naar zwart-wit met mijn eigen instellingen. Op dit moment foto’s van het grote wild. Niet geheel toevallig. De dieren op de foto vind ik namelijk iets speciaals hebben. Ze lenen zich uitstekend voor de zwart-wit conversie. Door het lokale contrast zie je bij sommige dieren de details duidelijker en valt het meer op dat ze iets hebben meegemaakt.

Klik hieronder op de print screen om naar de nieuwe pagina te gaan of klik op deze link.

Capture zwart-wit pagina

Kijk gerust op de nieuwe zwart-wit pagina en laat me weten wat je ervan vindt.

Carl