20130515_1D3_0019_Fotojaaroverzicht 2013_(Carl Noya 900pix)

2013. Wat een magisch jaar. Vanwege huwelijksvoorbereidingen bewust weinig erop uit gegaan om te fotograferen zodat de beschikbare tijd nuttig gebruikt kon worden. Voordat het feest losbarstte heb ik nog wel een paar fotografische wandelingen gemaakt, zoals een winterwandeling in mijn ‘achtertuin’ en een duinwandeling in het Kraansvlak. Een paar maanden later zorgde het bezoek aan de Belgische Ardennen er voor dat de camera weer afgestoft kon worden en de ontspanknop de nodige signalen mocht doorgeven om het natuurschoon van Mouzaive op de sensor te registreren.

De fotografische kers op de taart dit jaar was de reis door Zuid-Afrika, waarbij ik zelfs tijdens de safari’s meerdere malen bewust de camera heb gelaten voor wat het was en de sfeer in mij opgenomen heb. Het gevoel om dicht bij een wild dier te mogen zijn en te fotograferen vind ik een onbeschrijfelijke belevenis. Dit heb ik al in Nederland mogen ervaren bij de herten, vossen en wisenten, maar werd nog extra versterkt in Afrika bij het grote wild.

Dat de Nederlandse natuur er ook mag zijn, heb ik laten zien in het blog van de paarse heide. Om 5 uur ’s morgens vertrokken op de motor (mijn andere hobby ;-)) om voor zonsopkomst bewapend met camera in het Rozendaalse Veld te staan. Ondanks het ontbreken van grondmist, genoot ik van de zonsopkomst en verscheen er een glimlach op mijn gezicht bij het zien van de mooie stukjes landschap. Ik ben al snel blij :-)

Dit jaar heb ik voor het eerst een sterrenspoor vastgelegd en het smaakt naar meer. Het fotograferen van de melkweg op Mauritius was de klap op de vuurpijl. Ook komend jaar zal ik ’s nachts wat vaker cafeïne tot mij nemen om de heldere lichtjes van de sterrenhemel te fotograferen. Wie weet mag ik zelfs wat wensen doen tijdens het vastleggen van vallende sterren.

Tijdens het selecteren van de foto’s voor het jaaroverzicht kwam ik nog onverwerkte herfstbeelden tegen van een boswandeling door het koninklijk bos de Horsten en ook wat beelden van de fotosafari bij de wisenten. Gelijk maar verwerkt en een paar geselecteerd voor het overzicht.

Vorig jaar met WordPress begonnen met het delen van mijn fotografische momenten in de natuur en komend jaar ga ik er weer voor de 100% tegenaan. Wat is het toch heerlijk zo’n passie. Dit jaar weinig beeld van de Nederlandse bodem, maar komend jaar zal daar vast en zeker verandering in komen :-)

Genoeg geouwehoerd. Foto’s!

Januari: Wisent @ Kennemerduinen

Januari: Wisent @ Kennemerduinen

Januari: Winterwandeling @ Heempark, Alphen a/d Rijn

Januari: Winterwandeling @ Heempark, Alphen a/d Rijn

April: Zonsondergang @ Zegersloot, Alphen a/d Rijn

April: Zonsondergang @ Zegersloot, Alphen a/d Rijn

Juni: Mouzaive, Belgische Ardennen

Juni: Mouzaive, Belgische Ardennen

Juni: Mouzaive, Belgische Ardennen

Juni: Mouzaive, Belgische Ardennen

September: Paarse Heide @ Rozendaalse veld, Veluwe

September: Paarse Heide @ Rozendaalse veld, Veluwe

September: Sterrenspoor @ Rijnsaterwoude

September: Sterrenspoor @ Rijnsaterwoude

September: Neushoorn @ Welgevonden, Zuid-Afrika

September: Neushoorn @ Welgevonden, Zuid-Afrika

September: Jachtluipaarden @ Welgevonden, Zuid-Afrika

September: Jachtluipaarden @ Welgevonden, Zuid-Afrika

September: Neushoorn @ Timbavati, Zuid-Afrika

September: Neushoorn @ Timbavati, Zuid-Afrika

September: Olifantje @ Timbavati, Zuid-Afrika

September: Olifantje @ Timbavati, Zuid-Afrika

September: Zebra's @ Timbavati, Zuid-Afrika

September: Zebra’s @ Timbavati, Zuid-Afrika

September: Pinnacle @ Zuid-Afrika

September: Pinnacle @ Zuid-Afrika

September: Panorama Route @ Zuid-Afrika

September: Panorama Route @ Zuid-Afrika

September: Berlin Waterval @ Zuid-Afrika

September: Berlin Waterval @ Zuid-Afrika

September: Black River @ Mauritius

September: Black River @ Mauritius

September: Chamarel waterval @ Mauritius

September: Chamarel waterval @ Mauritius

September: Seven Coloured Earth @ Mauritius

September: Seven Coloured Earth @ Mauritius

September: Ondergaande zon @ Mauritius

September: Ondergaande zon @ Mauritius

September: Ondergaande zon @ Mauritius

September: Ondergaande zon @ Mauritius

September: Melkweg @ Mauritius

September: Melkweg @ Mauritius

November: Wisent @ Kennemerduinen

November: Wisent @ Kennemerduinen

November: Wisent @ Kennemerduinen

November: Wisent @ Kennemerduinen

November: Herfstwandeling @ De Horsten

November: Herfstwandeling @ De Horsten

November: Herfstwandeling @ De Horsten

November: Herfstwandeling @ De Horsten

Ik wil nog even mijn trouwe fans bedanken voor de reacties op mijn blog! Ik waardeer dit enorm. Kijkend naar de statistieken van dit jaar hebben mensen uit 25 landen vanuit de hele wereld mijn blog bezocht, waarbij Nederland met 2500 bezichtigingen met kop en schouders er bovenuit steekt. Hoe kan het ook anders :-)

Bedankt en tot snel in 2014!

Carl