Terwijl moeder cheeta op de uitkijk staat, spelen haar twee jongen met elkaar in het veld. Nog te jong om de gevaren te herkennen en te speels om te begrijpen dat de wrattenzwijnen waarmee ze tikkertje spelen hun lunch behoort te zijn. Moeders begrijpt allang dat de zwijnen de twee welpjes lopen te narren, dus spaart ze haar kracht en grijpt niet in. De twee hebben energie voor tien. Ze zijn het gewend dat lunch wordt opgediend en dat ze aan kunnen schuiven wanneer het eten wordt voorgeschoteld door moeders.

1D3_0151_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0155_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0128_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0145_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Opeens heeft iets op het andere veld moeders aandacht getrokken. Ze staart en staart en heeft haar blik op oneindig en laat zich door niets afleiden. Nu is het genoeg geweest. Klaar met spelen. Ze trommelt haar jongen bij elkaar en begeleidt ze van het open veld naar het bos. Onderweg staat ze nog heel eventjes stil, precies voor onze neus, om te kijken of hetgene wat haar aandacht trok in het andere veld er nog staat.

1D3_0157_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0165_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Verdekt opgesteld aan de rand van het bos instrueert ze haar jongen zich gedeisd te houden en op te letten. In eerste instantie nog best een moeilijke opgave voor deze hyperactieve kleine gevlekten, maar zodra ze door hebben wat er zich afspeelt en kopje onder zijn, zijn ze niet meer te zien.

1D3_0195_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Zo’n paar honderd meter verderop bevindt zich namelijk een groep wildebeesten (gnoes). Ze hebben niks in de gaten en kijken de andere kant op. Moeder cheeta besluit om aan de rand van het bos te blijven wachten tot er een wildebeest zich van de grazende groep distantieert. Ze leert haar jongen een les. Lunch wordt niet op een presenteerblaadje aangereikt, maar je moet er moeite voor doen en geduld voor hebben.

1D3_0189_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0202_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Een tijdje deze spannende voorstelling geobserveerd te hebben, ben ik wel benieuwd naar het hoogtepunt van de show. Alsof de achterste wildebeest mijn gedachte leest, besluit hij om zich van de groep te distantiëren en loopt langzaam richting de cheeta’s. Moeder cheeta duikt nu ook omlaag en is niet meer te zien. Nog meer wildebeesten sluiten zich aan bij de eenzame achterblijver en als kleine groep lopen ze al grazend langzaam maar zeker richting de cheeta’s.

1D3_0210_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Elk ogenblik kan het gebeuren. De camera staat paraat, de instellingen zijn dubbel gecheckt en met een druk op de ontspanknop kunnen er 10 foto’s per seconde er doorheen worden gejaagd. De spanning stijgt, elk zintuig van mijn lichaam staat op scherp en mijn hart gaat tekeer. Opeens … vliegen er een paar vogels omhoog, precies boven de schuilplaats van de cheeta’s. De aandacht van de wildebeesten is verscherpt en na een poosje kijk maar raak voor een knaak besluiten ze om van richting te veranderen en lopen ze van de cheeta’s weg.

1D3_0218_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0223_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Als een anticlimax ebt de spanning ook weg met daarbij het hoogtepunt van de show. Geen lunch dit keer. Wat was de les ook alweer vandaag? Geduld is een schone zaak.

Een kleine glimp in het dagelijks leven van het wildlife in de Zuid-Afrikaanse bush van het Welgevonden Private Game Reserve. Het privéreservaat van bijna 40.000 hectare is één van de meest prestigieuze safari reservaten van Zuid-Afrika en bevat een heuvelachtig en begroeid terrein met diepe valleien en kloven en af en toe een grasvlakte. Deze Zuid-Afrikaanse bush in de Limpopo provincie bevat niet alleen de Big Five (leeuw, luipaard, neushoorn, buffel en olifant), maar ook vele andere interessante en zeldzame diersoorten.

1D3_0507_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0139_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0153_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

IMG_0127_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

IMG_0050_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Omdat het nog niet geregend had, was het land kurkdroog en hadden de bomen weinig bladeren. Her en der zag je wel wat groene bomen, maar het landschap zelf was aardig open en dat had één groot voordeel: de dieren waren makkelijker te spotten.

1D3_0104_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0582_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0637_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

IMG_0209_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

IMG_0187_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

De lodge eigenaren in Welgevonden mogen slechts één safariauto gebruiken om het aantal voertuigen in het reservaat zoveel mogelijk te beperken waardoor een stukje exclusiviteit wordt gegarandeerd. Geen treintje aan safarivoertuigen dus, maar het idee dat je behalve de dieren de enige bent in de bush.

IMG_0145_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Twee nachten in deze onaangetaste wildernis waren een onvergetelijke belevenis en de vier safari’s hebben een diepe indruk op mij achtergelaten. Omdat dit een gedeelte was van onze huwelijksreis heb ik (met dank aan Jambo Safari Club) het wellicht wat luxer aangepakt dan de doorsnee safaribeleving en hebben we ons verblijf doorgebracht in een ruime, comfortabele en luxueus chalet van Nungubane Game Lodge.

1D3_0381_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0252_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

De ranger (tevens chauffeur) die ons ons door de wildernis begeleidde met een open 4×4 safarivoertuig was erg vriendelijk en kon veel interessante verhalen vertellen over de dieren die we zagen.

Bijvoorbeeld de kleine giraf die we hadden gespot was ongeveer één jaar oud en had beide ouders verloren, maar volgde wel een mannelijke giraf en overleefde zo de natuur vol met gevaren en vijandelijke roofdieren. Normaal gesproken voedt een mannelijke giraf geen kalf op, dus dit was een speciaal geval zoals hij de situatie accepteerde en zodoende het kleintje beschermde.

1D3_0022_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Een ander voorbeeld was het moment dat we een koedoe tegenkwamen. Deze bleef rustig staan en rende niet meteen weg zodra wij de motor van de auto uitzette en er naast kwamen te staan. De ranger vertelde dat dit een hele oude koedoe was en werd ‘granny’ genoemd. Ze was erg rustig en afgezonderd van de groep. Ze had duidelijk de situatie geaccepteerd en liet ons dicht bij haar komen en mochten wat tijd naast haar doorbrengen om zodoende een portretfoto van haar te maken. Niet de beste situatie voor een foto met al die takjes erbij, maar het moment vond ik wel heel bijzonder en wellicht is dit wel één van de laatste portretfoto’s die we van haar mochten maken.

1D3_0226_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Toen we een andere giraf spotte en deze nader bekeken, viel het ons op dat hij her en der schrammen had in zijn gezicht, oren, nek en poten. De ranger vertelde dat deze giraf net aan een brand had overleefd, maar hier wel wat brandwonden en schrammen aan had overgehouden.

1D3_0240_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Welgevonden heeft de grootste populatie van neushoorns in privéreservaten in Afrika. Een bijzonder dier dat daar extra bescherming krijgt. Stropers zijn namelijk overal op de loer om dit dier te slachten vanwege de handel in de hoorn. In het reservaat hebben zich zelfs her en der mensen verstopt om de stropers te spotten.

Wij voelden ons bevoorrecht toen we een moeder neushoorn met een paar maanden oude babykalf tegenkwamen. De moeder was extra beschermend en zou zich agressief gedragen tegen dieren die te dichtbij zouden komen om zodoende de overlevingskans van de kleine te vergroten. Op een respectabele afstand hebben we het stel geobserveerd en mochten we mooie foto’s van ze maken.

1D3_0068_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

1D3_0091_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Tijdens de reis door het indrukwekkende reservaat heb ik mij voorgenomen om niet teveel tijd door de zoeker van de camera te besteden, maar om het gevoel en de ervaring van het spotten van wildlife samen te beleven. Dit is mij prima bevallen en ik heb er geen moment spijt van gehad.

Naast de foto’s van hierboven die bij de verhalen horen, heb ik een willekeurige selectie gemaakt van individuele beelden die ik jullie niet wil onthouden. Geniet ervan.

Koedoe:

1D3_0044_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Wildebeest (blauwe gnoe):

1D3_0499_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Giraf:

1D3_0232_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Wrattenzwijn (je weet wel: Pumbaa van The Lion King) :

1D3_0504_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Afrikaanse Kievit:

1D3_0572_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Impala:

1D3_0676_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Koedoe:

1D3_0681_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Koedoe (close-up):

1D3_0685_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Spelende Cheeta’s (jachtluipaarden):

1D3_0625_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

Neushoorn (omgezet naar zwart-wit):

1D3_0074_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)

De interessante verhalen van de deskundige ranger en de mogelijkheid om de wilde dieren van de Zuid-Afrikaanse bush van zo dichtbij mee te maken, is een bijzondere ervaring die ik nooit zal vergeten. Het observeren van de bijzondere kenmerken van de dieren gaat wel wat verder dan alleen “kijk daar, een giraf”. Ik dacht dat ik thuis zou komen met een heleboel individuele foto’s, maar het zijn toch wel de verhalen die mij zijn bijgebleven en zodoende een paar hiervan wilde delen met de bijbehorende foto’s. Zowel de ochtendsafari wanneer de natuur ontwaakt en de dieren actief zijn, als de avondsafari waar we op mooie plekken onze benen hebben gestrekt en onder het genot van een drankje de zon achter de horizon hebben zien verdwijnen en we hierna in het donker de nachtdieren hebben gespot, heb ik heerlijk van genoten. Met en vooral zonder camera.

IMG_0206_Safari_Welgevonden_(Carl Noya 800pix)