Gelukkig Nieuwjaar!

00_Carl_Noya_Gelukkig_Nieuwjaar

Het jaar 2012 ben ik begonnen met het publiceren van mijn foto’s en verhalen die tot stand zijn gekomen door middel van het wildlife virus en ondertussen heb ik al aardig wat plaatjes gemaakt waardoor ik met blijdschap een foto jaaroverzicht kan tonen :-)

13_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012

Afgelopen jaar heb ik bijna 25.000 keer op de ontspanknop gedrukt, maar 80% van de beelden zijn in de prullenbak beland. Ongeveer 1800 bezoekers hebben mijn blog opgezocht. Mijn drukste dag was in november in de week dat ik sociaal werd op smoeleboek: 68 bezoekers. Het meest populairste bericht die dag was Panoramische Rockies. Men komt niet alleen via mijn naam op mijn blog, maar ook via zoektermen zoals: hertenbronst, damhert, hoge veluwe, burlend hert, edelhert herfst, gewei en zelfs buikliggend fotograferen. Bezoekers komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit landen over de hele wereld, namelijk: België, Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Canada, Japan, Thailand, Frankrijk, Italië, Servië en Zweden.

Oefenen, oefenen, en nog eens oefenen was het motto van dit jaar. Zelfs vlinder- en dierentuinen, race circuits en sporthallen mochten mij verwelkomen zodat ik kon oefenen met de instellingen van de camera waarbij de ISO en diafragma grenzen zijn opgezocht om een juiste sluitertijd te verkrijgen.

Mijn hoogtepunt op natuurfotografie was de bronst van de herten, waarbij het damhert een speciaal plekje in mijn hart veroverd heeft. Het schouwspel van de liefde der herten is heel mooi om mee te maken. Toen ik eenmaal de edelhertenshow langs de wildbaan op de Hoge Veluwe had meegemaakt, smaakte dit naar meer en besloot ik het spektakel van de damherten midden in de bossen van de Amsterdamse waterleidingduinen (AWD) te aanschouwen en oh, oh, oh, wat was dit een mooie ervaring.

Een jaaroverzicht maken is leuk. Ik heb al mijn foto’s weer kritisch bekeken en herinneringen opgehaald. Voor elke maand heb ik geprobeerd een foto te selecteren die het verdiend heeft om in dit jaaroverzicht getoond te worden. In sommige maanden heb ik niks boeiends gefotografeerd, maar weer andere maanden heeft de camera overuren gemaakt, dus tijdens het selecteren was het soms een iene miene mutte spelletje geworden. Sommige foto’s zijn kwalitatief niet de beste, maar de herinnering van het moment tijdens het maken van de foto gaf de doorslag en bepaalde uiteindelijk de keuze voor de winnaar van de maand. Een persoonlijke keuze dus.

Januari – De Vos

Januari. Het begin van het jaar begint koud. Gelukkig bracht de gedachte van mijn toekomstige glansrijke carrière als professioneel natuurfotograaf wat warmte 😉 Met deze gedachte en samen met mijn nieuwe warme kleding heb ik de nieuwe telelens en statief getest in de AWD. Ondanks de kou heb ik genoten van het moois in de duinen en mijn lach van de betreffende maand staat nog steeds op dit blog te schitteren. Deze maand heb ik de wilde zwaan en de vos gefotografeerd en het was een makkelijke keus om een foto voor januari uit te kiezen: de vos.

01_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Vos

Januari – De Rode Vos @ AWD

Februari – De Aalscholver

Februari. De kou houdt aan en de camera apparatuur houdt het goed vol tijdens het spelen in de sneeuw. Het nieuws laat zien dat de temperatuurmeter in de Noordoostpolder een bizar lage temperatuur van -22,8 graden Celcius aangeeft. Brrrrrr. De meeste kanalen zijn dichtgevroren en zelfs de wintergasten zoals de wilde zwanen zoeken een wak om dicht bij elkaar de warmte en veiligheid op te zoeken. Een wandeling in de AWD levert niet alleen mooie landschapsfoto’s op, maar ook foto’s van 30 stuks wilde zwanen, een vos, een bonte strandloper, een roodborstje en een buizerd. Maar toch krijgt de aalscholver het voor elkaar om de winnaar van februari te worden. Deze sigaar met vleugels bevond zich op het ijs van de Oude Rijn en de kans om zo dichtbij te mogen komen is mij het meest bijgebleven van deze maand.

02_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Aalscholver

Februari – De Aalscholver @ Oude Rijn

Maart – De Lynx

Maart. Een trieste maand voor mijn camera, want de beruchte error 99 verscheen in het scherm … en dat tijdens een bruiloft. Een error dat bij Canon bekend staat als: “zoek het uit”. En dat deed ik, maar dan bij een specialist. Het sluitermechanisme was het probleem en na dit verholpen te hebben was de maand maart alweer bijna voorbij. Gelukkig kan ik nog teren op een foto van een prachtige lynx die ik heb gemaakt tijdens de jacht- en sluiptechnieken … in Dierenpark Amersfoort.

03_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Lynx

Maart – De Euraziatische Lynx @ Dierenpark Amersfoort

April – De Vlinder

April. Overkill in de tropische vlinderjungle, want ik had mijn telelens bij me die pas vanaf 2,2 meter scherpstelt. Je had me moeten zien, te lachwekkend gewoon. Maar uiteindelijk wel een mooi plaatje opgeleverd van een nectar-zoekende rups … eeehhh … vlinder :-)

04_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Vlinder

April – De Caligo Atreus Vlinder @ Vlindertuin Leidschendam

Mei – De Familie Fuut

Mei. Hangend op de rand van de sloot voel ik steeds meer nattigheid. Een moment om nooit te vergeten. Een kleine beweging zou een natte plons opleveren, hoewel het gras ook niet bepaald droog was. Vereerd met een waardevolle tip, lag ik rustig de familie fuut te observeren. Prachtig om de kleine zebra’s gevoerd te zien worden. Het waren mijn meest relaxte fotografie-uurtjes van het jaar en ben dankbaar voor deze herinnering. Met recht krijgt de familie fuut alle aandacht voor de maand mei.

05_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Fuut

Mei – De Familie Fuut @ Heempark Alphen a/d Rijn

Juni – Het Konijn & …

Juni. Weinig gefotografeerd deze maand. Wel veel motor gereden :-). Tijdens een weekendje in een bungalowpark was het tijd om de camera af te stoffen. De ‘wilde’ eenden en konijnen in de buurt van de bungalow kregen de volle aandacht. De strijd was heftig, maar het konijn heeft gewonnen.

06_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Konijn

Juni – Het Konijn @ Centerparcs

De maand juni heeft tevens een speciale betekenis gekregen, want ik had de grote stap genomen om mijn vriendin ten huwelijk te vragen! Terwijl zij dacht dat we samen op de foto zouden gaan op het picknick kleed, had ik de camera op timer gezet en de flitser alvast ingesteld om hèt moment op de gevoelige plaat vast te leggen (je bent paparazzo of niet). Haar antwoord was: “ja, graag”, en ik voelde me op dat moment (en nog steeds) de gelukkigste man ter wereld :-)

06_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Huwelijksaanzoek

Juni – Huwelijksaanzoek

Juli & Augustus – Motografie

Twee hobby’s combineren is natuurlijk top, dus zodoende heb ik motor & fotografie gecombineerd op het racecircuit van Assen. Uiterste concentratie, stevig staan, steady hand, sluitertijd goed in de gaten houden en de lens met 200 km/u van links naar recht bewegen om tegelijkertijd het juiste moment de ontspanknop in te drukken en letten op de compositie. Pffff, dat valt niet mee, maar het is me na veel oefenen gelukt. Twee maanden geen natuur gefotografeerd, dus funest voor de natuurfotografie blog, maar ik heb heerlijk kunnen oefenen met de camera en heb genoten en daar gaat het om.

07_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Chrissifumi

Juli & Augustus – Motografie @ TT Circuit Assen

September – Edelhertenbronst

September. De dagen worden korter en de temperaturen lager. De aftrap van de herfst wordt aangekondigd door geburl uit het bos: de bronstperiode van de edelherten is begonnen. Een ontzettend mooi schouwspel om te zien en mee te maken. Van alle foto’s die ik gemaakt heb op de wildbaan van De Hoge Veluwe, kan je verwachten dat een foto van een burlend edelhert weleens de foto van de maand zou zijn, maar het is uiteindelijk een foto geworden van een edelhert waarbij zijn machtig gewei en zijn bronstmanen onderaan zijn hals te zien zijn en hij statig zijn kop in de lucht steekt. “I am the man”.

09_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Edelhert

September – Edelhertenbronst @ De Hoge Veluwe

Oktober – Damhertenbronst

Oktober. Het testosterongehalte van de herten neemt het over in de duinen, maar dan met de damherten in plaats van de edelherten. Het oergeluid hoor ik overal om mij heen en de imposante geweien die tegen elkaar aan botsen zal ik nooit vergeten. Een plaat die bij mij is blijven hangen voor deze maand is van een damhert die uit lag te rusten in zijn eigengemaakte kuil – zompig van urine – voordat het volgend gevecht weer plaatsvindt.

10_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Damhert

Oktober – Damhertenbronst @ AWD

November – Rocky Mountains

November. Schitterende uitzichten over de bergen van Canada; de Rocky Mountains. Het leek even alsof mijn hersens het zouden begeven bij het aanvoelen van een bizar koude temperatuur van -20 graden Celcius. Mijn hart gaat tekeer met het idee van de trip naar het nationaal park Banff en het voelt al wat aangenamer :-) Na een wandeling op de top van de bergkam geloof ik mijn ogen niet. Wat een adembenemend uitzicht over de Rockies.

11_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Rocky_Mountains

November – Rocky Mountains @ Canada

December – De Wisent

December. Helaas weinig inspiratie gehad om te fotograferen deze maand. Gelukkig ben ik gisteren nog even op bezoek geweest bij de Europese bizon in de Kennemerduinen, dus ik kan nog net op tijd een foto uit persen voor het jaaroverzicht. De wisent was in het wild uitgestorven, maar na een succesvol vijf-jarige praktijkproef kan je de ‘koning van het bos’ bezoeken in het duin. Het is het grootste Europese landzoogdier en erg indrukwekkend om te zien.

12_Carl_Noya_Jaaroverzicht_2012_Wisent

December – De Wisent @ Kennemerduinen

Voor mijzelf ben ik met een fotoboekje bezig met al mijn mooiste fotomomenten van dit jaar. Altijd leuk om op de zitbank ‘old school’ door een fotoalbum te bladeren in plaats van te scrollen op de computer. Als ik alle foto’s weer zie, beleef ik de ervaring opnieuw in mijn hoofd en er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Ik heb genoten van het fotograferen, of het nu in de natuur was, in de dierentuin, langs het circuit of in de sporthal.

Ik ben dankbaar voor de mooie en unieke fotomomenten en herinneringen en hoop deze in 2013 ook mee te mogen maken. Hierbij wil ik gelijk de gelegenheid pakken om vrienden, familie en mede-bloggers te bedanken voor hun foto’s en verhalen (die mij weer inspireren) en mijn trouwe fans voor de reacties op mijn blog. In het bijzonder maak ik een diepe buiging voor Peter Maris, die mij veel heeft geholpen met de fotografie. En last, but not least: mijn vriendin die mijn hobby respecteert en mij de ruimte geeft om deze gezonde verslaving uit te kunnen oefenen. Ik waardeer dit enorm.

Mijn doelstelling voor komend jaar:

Genieten van de momenten en blijven oefenen, oefenen, oefenen … en veel foto’s maken :-)

Carl