Veel natuurliefhebbers kennen het wel als aftrap van de herfst; de bronstperiode van de herten. Om het schouwspel van de liefde der edelherten in real life mee te maken, heb ik een bezoekje gebracht aan het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

We merken het allemaal nu onderhand wel: de dagen worden korter en de temperaturen worden lager. Bij de herten betekent dit de aanmaak van testosteron. Vruchtbare hinden erbij en de mannen worden compleet andere herten. In de zomer trekken ze samen op, en nu zijn ze elkaars concurrent. Ze stoppen zelfs met eten, en de macho mannetjes tussen hun 7e en 12e jaar proberen het hart van de vrouwtjes te veroveren. Er groeien bronstmanen onderaan hun hals, en om indruk te maken op de dames nemen ze een modderbad en plassen ze zichzelf onder zodat ze ‘lekker’ ruiken … Om nog meer aandacht te trekken, maken ze een zwaar, loeiend geluid: het ‘burlen’. Het mannetje noemen we Hert, het vrouwtje Hinde.

Het is een mooi schouwspel om te zien en mee te maken. Een groep hinden wordt geleid door de voorste hinde die het gebied verkent, de ‘leihinde’. Zodra deze het veilig heeft bevonden, zal de rest blindelings volgen. Het is een grappig gezicht om te zien dat het mannetje eveneens als een kip zonder kop volgt. Net als bij ons dus 😉

Als het mannetjeshert eenmaal een roedel hinden heeft veroverd (ja ja, let op dames en heren, meerdere vrouwtjes), zal deze zich nog stoerder opstellen en concurrenten op afstand proberen te houden. We noemen dit hert dan Plaatshert. Op het moment zijn er nog geen duidelijke winnaars op het veld waar ik me bevond (het hert dat zich zelfs als eerste liet zien zag duidelijk dat het hert dat later aan kwam zijn meerdere was, dus wist niet hoe snel ie er vandoor moest gaan), maar ik ben er van overtuigd dat de gevechten binnenkort zullen losbarsten en de sterkste beloond zal worden met het dekken van zijn harem.

De stoere oergeluiden uit het bos zijn helaas niet vast te leggen op een foto, dus als je na het zien van deze foto’s benieuwd bent om het spektakel ook mee te maken is een bezoekje aan de Veluwe zeker aan te raden. Let wel op, dat wanneer de hertenbronst in volle gang is (hoogbronst), de ‘natuurbelevenis’ langs de wildbaan kan overkomen alsof het uitverkoop is bij de Ikea …

Als je na dit spektakel en geweld toe bent aan een weekendje relaxen in bijvoorbeeld een bungalowpark, dan kan je nog wel eens verrast worden door de liefde van de albino herten als je de schuifpui opendoet :-)

Carl